Зробити стартовою Додати у обране
 
Чернігівський міський відділ » Актуальні питання
Навігація по сайту
Головна сторінка
Актуальні питання
Надзвичайні ситуації та події
в регіоні
Санепідситуація в регіоні
План роботи санепідустанови
Лабораторні дослідження
Про публічну інформацію
Реквізити
 
Популярні статті
» СКАЗ та його профілактика
» Виконання програми моніторингу об’єктів ...
» Епідситуація по м. Чернігову
» Інформація щодо проведення моніторингови ...
» Грип
» Грибна поГрибна пора: як відрізнити їсті ...
Архів новин
Жовтень 2020 (5)
Вересень 2020 (6)
Серпень 2020 (6)
Липень 2020 (9)
Червень 2020 (6)
Травень 2020 (9)
Квітень 2020 (7)
Березень 2020 (6)
Лютий 2020 (5)
Січень 2020 (9)
Грудень 2019 (6)
Листопад 2019 (6)
Жовтень 2019 (8)
Вересень 2019 (4)
Серпень 2019 (6)
Липень 2019 (8)
Червень 2019 (6)
Травень 2019 (6)
Квітень 2019 (4)
Березень 2019 (4)
Лютий 2019 (3)
Січень 2019 (2)
Грудень 2018 (6)
Листопад 2018 (4)
Жовтень 2018 (6)
Вересень 2018 (5)
Серпень 2018 (6)
Липень 2018 (7)
Червень 2018 (7)
Травень 2018 (6)
Квітень 2018 (5)
Березень 2018 (2)
Лютий 2018 (2)
Січень 2018 (5)
Грудень 2017 (4)
Листопад 2017 (6)
Жовтень 2017 (6)
Вересень 2017 (10)
Серпень 2017 (9)
Липень 2017 (8)
Червень 2017 (4)
Травень 2017 (5)
Квітень 2017 (1)
Березень 2017 (1)
Лютий 2017 (3)
Грудень 2016 (2)
Листопад 2016 (5)
Жовтень 2016 (1)
Вересень 2016 (3)
Серпень 2016 (2)
Липень 2016 (2)
Червень 2016 (4)
Травень 2016 (1)
Квітень 2016 (3)
Березень 2016 (1)
Останні новини
ЗаголовокКатегория
  • Грибна поГрибна пора...
  • Актуал...
  • Грип
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • СКАЗ та його профіла...
  • Актуал...
  • Профілактика дизбакт...
  • Актуал...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • Легіонельоз
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Інформація щодо пров...
  • Лабора...
  • ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕН...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Лабора...
  • Обережно гриби!
  • Актуал...
  • Як попередити стійкі...
  • Актуал...
  • Епідситуація по м. Ч...
  • Санепі...
  • Виконання програми м...
  • Лабора...
  • Як вберегтися від са...
  • Актуал...
  • Про якість води відк...
  • Актуал...
    SiteInfo
     Лучшие авторы:
      1    red     248  -  0
      2    belm     25  -  0
      3    serbel     1  -  0


     Новостей:
      Сегодня: 0
      За месяц: 7
      За все время: 273


     Пользователей:
      Новых: 0
      За месяц: 0
      Всего: 33
    Зараз онлайн
    Зараз на сайті: 2
    Пошукових роботів: 0
     
     

    Актуальні питання : Грибна поГрибна пора: як відрізнити їстівні гриби від отруйних
     

    Багато грибів можуть привести до важкого харчового отруєння, тому важливо вміти відрізняти їстівні і неїстівні.

    Гриби в цілому поділяються на їстівні, неїстівні і отруйні. Але навіть їстівні можуть призвести до отруєння, наприклад, при порушенні правил збирання, приготування або зберігання. Вжиті в їжу отруйні гриби можуть призвести до тяжких отруєнь і навіть летальних наслідків. Як зібрати сезонні ласощі і не отруїтися?

    Щоб цього не сталося, необхідно знати основні відмінності їстівних грибів від неїстівних та отруйних.

     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : Грип
     

    Профілактика грипу та ГРВІ.

    Від осені 2020 року до весни 2021 року   в Україні, перебуватимуть 4 штами грипу:

    ·   штам   типу   А  Guangdong-Maonan (H1N1)

    ·   штам типу А Hong Kong (H3N2)

    ·   штам   типу   В  Washington (B / Victoria lineage)

    ·   штам   типу   В  Phuket (B / Yamagata lineage).

     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : СКАЗ та його профілактика
     

    Сказ або водобоязнь – гостре особливо небезпечне інфекційне захворювання тварин і людини, що характеризується ознаками ураження мозку, нервової системи, запалення сірої речовини головного і спинного мозку, закінчується паралічами і неминучою смертю.

    Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Найчастіше це лисиці, коти, собаки, свійські сільськогосподарські тварини, а також кажани, їжаки, білки. Збудник сказу є в слині і мозку хворої тварини або клінічно здорової вже за 10 днів до появи ознак хвороби .

     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : Профілактика дизбактеріозу кишківника
     
    У кишківнику людини живуть мікроби, які життєво важливі для людського організму. Приблизна кількість нормальної флори кишківника становить близько 1014 мікробів, що відповідає 2 кілограмам і включає близько 500 видів бактерій. У нормі флора кишківника  представлена 2 групами бактерій:
     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : Легіонельоз
     

    За повідомленням інституту імені Роберта Коха (Франція) після відміни карантинних заходів, пов’язаних із пандемією коронавірусної інфекції  COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та масове відкриття готелів, басейнів та спортивних споруд виникає ризик підвищення поширення легіонельозу (хвороби легіонерів).

    За даними  В сесвітньої організації охорони здоров’я понад 25 % випадків захворювань пов’язані з перебуванням в готелях та  на  транспорті під час міжнародних туристичних подорожей, тому виявлення джерел інфікування в кожному з випадків є  досить  проблематичним.

     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : ПРОФІЛАКТИКА ПОРУШЕНЬ ЗОРУ У ШКОЛЯРІВ
     
    Гарний зір - одна з найважливіших функцій людського організму, що дозволяє людині бути повноцінною. З народження ми починаємо пізнавати світ, величезну роль в цьому процесі відіграють органи чуття. Саме зір допомагає нам отримати більше половини всієї інформації про навколишній світ. Природа подарувала людині досконалий механізм зору, але людський організм не може швидко реагувати на стрімкі темпи змін у нашому способі життя. З ранніх років на зір спрямовується величезне навантаження, яке попередні покоління навіть не могли собі уявити. Комп'ютери і телевізор, постійне перебування в приміщеннях з лампами штучного світла, усе частіше малорухливий спосіб життя та багато інших факторів призводять до порушень зору з дитинства.
     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : Обережно гриби!
     
    Кінець літа  та осінь - чудова пора року, яка радує не лише своїми барвами, а й дозволяє насолодитися лісовими дарами, зокрема, грибами. Утім, нагадаємо чому у спеку краще гриби не збирати, та чому вони не бажані для дітей.
    Щоб уберегтись від отруєння, санітарні лікарі рекомендують просто не збирати та не вживати гриби у таку спеку. У цьогорічному спекотно-посушливому періоді, гриби намагаються максимально "вижити", і в них у концентрованому вигляді знаходяться різні речовини, в тому числі отруйні. Відтак, за посушливої погоди небезпечними можуть виявитися навіть їстивні гриби, тому збирати і вживати їх не варто.
    Протягом цього року в Україні зареєстрували 13 випадків отруєння дикорослими грибами. Внаслідок цього, станом на червень  2020 року захворіло 14 людей, з них четверо — діти. Летальних випадків не було .  В місті Чернігові цього року зафіксовано тільки  2 випадки отруєнь грибами . На щастя, цього року  в місті не зафіксовано летальних випадків.
     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : Як попередити стійкість до протимікробних препаратів
     

    У першій половині минулого століття розробка і застосування антибактеріальних препаратів стала справжнім порятунком, мікроорганізми майже в 100% випадків виявлялися чутливими до цієї терапії. Щоб лікувати більш швидше і ефективніше, лікарі призначали антибіотики завжди і всюди, де був натяк на інфекцію. Справа дійшла до того, що головний хірург США Вільям Стеворд в 1969 році на слуханнях з питань медицини в Конгресі заявив, що «пора зарити книгу інфекційних хвороб», маючи на увазі появу все нових і нових антибіотиків і успіхи в лікуванні інфекційних хвороб, обумовлені їх застосуванням.

     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : Як вберегтися від сальмонельозу в літній період!
     

    У 2020  році в м. Чернігові зареєстровано 21  випадок  захворювань на сальмонельоз . Серед захворілих   6  дітей.

    В Україні майже кожного року мають місце випадки групових захворювань. Захворювання, як правило, виникають через недотримання елементарних гігієнічних вимог під час приготування і зберігання страв.

    Епідеміологічною особливістю сальмонельозу є раптовість і масовість захворювань та літня сезонність. Однак частіше зустрічаються спорадичні випадки. У дітей сприйнятливість до інфекції значно більша, ніж у дорослих.

    Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, яке виникає при споживанні продуктів, заражених поширеними в природі мікроорганізмами сальмонелами. Основним місцем їх знаходження є кишечник тварин і людини. Сальмонели мають здатність не лише стійко зберігатися, а й розмножуватись в продуктах харчування, зокрема в м’ясних, молочних, холодці, бульйонах, паштетах, ліверній ковбасі та виробах із фаршу. За оптимальної температури 20-37 градусів незначне зараження продуктів через 4-6 годин перетворюється на масивне забруднення. При цьому не відбувається змін кольору, запаху, смаку самого продукту. 

     
     
     Детальніше
     
     
    Актуальні питання : Про якість води відкритих водойм у місцях відпочинку населення
     

    У липні поточного року  згідно програми соціально – гігієнічного моніторингу фахівцями Чернігівського міського відділу ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України»  подовжується відбір та лабораторне дослідження за мікробіологічними показниками проб води відкритих водойм на території міста:

    - р. Десна на   пляжі «Золотий берег» та   у зонах відпочинку біля човнової станції по вул. Рахматуліна, в районі парку-готелю «Чернігів» та у районі пішохідного мосту;

    - р. Стрижень біля лісопаркової зони відпочинку «Ялівщина»;  

    - гідрокарʼєр у районі Лісковиця вул. Варзара.

     
     
     Детальніше